Wandelroute Dorst

Ten oosten van Breda ligt, net buiten het dorpje Dorst, de Jacobushoeve. Tijdens deze gemakkelijke en bosrijke wandeling, wandelt u eerst een flink stuk door de bossen en dan struint u over zandpaden door natuurgebied Surae, langs prachtige vennen en vijvers. Het is een en al natuur wat u ziet en het ene ven is
nog mooier dan het andere. U passeert ook nog twee mooie bosvennen en dan wandelt u over leuke bospaden terug naar het ruime terras. Onderweg zijn enkele Follies te zien (kunstwerken). Bij de vennen staan enkele zitbanken om te pauzeren.

De route

Startadres: Uitspanning Jacobushoeve, Steenovensebaan 29, Dorst.
Tel: 0161-743103.

Geopend:
Zomer:
Dagelijks open vanaf 11.00 uur, zondag 10.00 uur.

Winter:
woensdag en donderdag van 14.00 tot 20.00
uur, vrijdag t/m zondag van 11.00 tot 20.00 uur. Parkeer op de parkeerplaats.

GPS afstandLooptijdHoogteverschilTotaal omhoog
11.41km2.30 uur16 m22 m

Deel 1.

Vanaf de parkeerplaats loopt u naar de uitgang en gaat u R over de klinkerweg. Voorbij huisnr. 22 gaat u aan de 3-sprong L (Hazenpad). Aan de T-splitsing gaat u L (pijl/Klein Oosterhout). Aan de 3-sprong bij afsluitboom en bord “Baronie van Breda” gaat u R en ga dan meteen aan de 3-sprong RD over het zanderige bospad. Aan de 4-sprong gaat u L over het smallere bospad. Steek de bosweg over en loop RD. Aan de T-splitsing gaat u L over het brede pad en na 20 m gaat u R over het smalle bospad. Aan de volgende T-splitsing gaat u R over het bredere pad en na 10 m gaat u L over het smalle bospad. Aan de 4-sprong gaat u R over de bosweg. Aan de volgende 4-sprong gaat u RD.

Deel 2.

Vlak daarna gaat u aan de T-splitsing L over de zandweg. Aan de 4-sprong bij ruiterpaaltje gaat u R (verbindingsstuk). Voorbij veerooster steekt u de doorgaande weg over en dan gaat u bij afsluitboom RD over de asfalt – bosweg. Na 30 m gaat u aan de 4-sprong R over het brede bospad. Na 150 m gaat u aan de 3-sprong L. Aan
de 4-sprong gaat u RD met links een open stuk met jonge dennenboompjes (2021). Negeer zijpad rechts en 10 m verder gaat u aan de T-splitsing voor afrastering L over de bosweg. Neem het eerste pad R (wit-rood) vlak langs de afrastering. Aan de 4-sprong bij veerooster gaat u R (wit-rood) over de asfaltweg. Let op! Na 200 m
gaat u bij de rechts liggende omgevallen boomstam R over het bospaadje over een heuveltje.

Deel 3.

Voorbij twee omgevallen boomstammen gaat u aan de 3-sprong L over het smalle paadje dat over een landweer (verhoging) loopt. Negeer zijpaadjes. Waar het pad niet meer begaanbaar is, gaat u schuin rechts omlaag. Even later loopt u weer RD over de landweer. Aan het einde steekt u de smalle asfaltweg over en loopt u RD over het bospad. Na 25 m gaat u aan de 4-sprong R. Negeer zijpaden en volg het pad met links beneden het eerste ven. Aan de 3-sprong gaat u L omlaag langs het ven. (U bent nu in het natuurgebied Surae). Voorbij mooie plek aan het ven gaat u aan de omgekeerde Y-splitsing RD over het brede zandpad. Aan de Y-splitsing gaat u L over het hobbelige zandpad. Aan de 4-sprong bij houten paaltjes (hier komt u straks terug) gaat u R door een stuk grasland. Aan de T-splitsing gaat u L en negeer meteen zijpad rechts. Negeer zijpaadjes en blijf het brede zandpad volgen met links het langgerekte ven.

Deel 4.

Aan het einde van dit ven gaat u aan de omgekeerde Y-splitsing bij klaphek RD langs de stenen Folly en dan loopt u terug langs het ven. Na 100 m gaat u aan de 3-sprong RD met links het ven. Aan het einde van dit lange ven gaat u aan de 4-sprong RD. Aan de omgekeerde Y-splitsing gaat u RD over het slingerende pad met rechts de bosrand. Negeer zijpad rechts en 5 m verder gaat u aan de 4-sprong (hier bent u eerder geweest) R langs een boomzitbank, een genietplekje. Ca. 25 m voorbij deze zitbank gaat u L over het graspad met links het ven. Aan het einde van het ven buigt het pad naar links en rechts met links nog steeds het ven. Het pad loopt schuin rechts omhoog. Boven gaat u L en meteen daarna aan de Y-splitsing gaat u R met rechts de open vlakte. Negeer zijpaadje links het bos in en 10 m verder gaat u aan de Y-splitsing L via het paadje de heuvel omhoog. Boven aan de T-splitsing gaat u L en na 10 m R het paadje omlaag.

Deel 5.

Beneden steekt u de asfaltweg over, loop RD naar het ven en ga R over het zandpad. Let op! Na 20 m gaat u L het zandpaadje omlaag langs het ven. Aan de omgekeerde Y-splitsing gaat u RD over het zandpad of over het zandstrand langs het ven genaamd Oude Zwemplas. Aan het einde van het ven, bij de zandvlakte, gaat u L over een stuk grasland (geen pad) tussen twee vennen door. Aan het einde van het rechter ven gaat u aan de 4-sprong R met rechts het ven. Boven aan de T-splitsing, met voor u een prachtig ven met waterlelies, gaat u R. Blijf nu precies RD lopen (geen pad) over een stuk grasland met links een ven. Aan de T-splitsing gaat u L over het zandpad langs het lange ven. Aan het einde van het ven gaat u aan de Y-splitsing R over het zandpad door het bos. (Links heeft u mooie doorkijkjes). Negeer zijpaadje rechts. Aan het einde van het ven gaat u aan de 3-sprong RD over het bospad. Aan de asfaltweg gaat u L door het bos.

Deel 6.

Let op! Na 100 m gaat u L het bospaadje omlaag. Aan de T-splitsing voor mooi bosven gaat u R. Negeer zijpad rechts en volg het smalle begroeide paadje langs het bosven. Aan het einde van het ven gaat u bij de watermeter R het bos in en ga dan meteen aan de omgekeerde Y-splitsing RD. Na 10 m gaat u aan de T-splitsing, voor volgende bosven, L en ga dan meteen aan de 3-sprong R met rechts het bosven. Aan de 3-sprong gaat u RD. Negeer zijpaden. Aan de T-splitsing voor hoge
afrastering gaat u L over het brede pad. Let op! Na circa 200 m gaat u L over het bospad. Negeer smal paadje rechts. Aan de 3-sprong gaat u RD. Aan de ongelijke 4-sprong gaat u R. Aan de T-splitsing gaat u R over het brede pad. Aan de 3-sprong, bij boomzitbank en Follie, gaat u RD. Aan de 3-sprong gaat u RD over het veerooster. Meteen daarna gaat u L over het pad vlak langs de afrastering. Aan de omgekeerde Y-splitsing gaat u RD langs de afrastering.

Deel 7.

Aan de 3-sprong bij blauw bordje gaat u R. Negeer zijpaden. Aan de 4-sprong gaat u L over de bosweg. Let op! In de flauwe bocht naar links neemt u het eerste bospaadje R. Aan de T-splitsing gaat u L over de bosweg. Negeer zijpad links. Aan de 4-sprong gaat u R over de asfaltweg (verbindingsstuk). Steek de doorgaande weg over en loop RD via het veerooster over het bospad. Negeer zijpaden. Voorbij infobord “Follies” in Dorst gaat u aan de 3-sprong RD langs het stenen kunstwerk. Voorbij zitbank gaat u aan de 3-sprong RD en 10 m verder gaat u aan de 4-sprong RD over de bosweg. Aan de schuine 4-sprong gaat u RD (pijl). Aan de T-splitsing gaat u voorbij de afsluitboom L over de brede bosweg. Aan de T-splitsing bij wkp 43 gaat u L (42). Aan de 3-sprong gaat u R over de zandweg langs de akker. Aan de T-splitsing gaat u L (Steenovensebaan) en een eind verder komt u rechts weer bij de Jacobushoeve met prachtig terras, waar u nog iets kunt eten of drinken. Er is heerlijk zelfgemaakt ijs verkrijgbaar.

Auteur: Jos Wlazlo (wandelgidsbrabant.nl)